Potrawy krakowskie - na co się zdecydować?

Nad zaletami wizyty w Krakowie można rozwodzić się bardzo długo, wniosek zawsze jest taki sam – miasto warto poznać z każdej strony. Pomiędzy kolejnymi wyprawami do najbardziej ciekawych obiektów wskazane jest spożycie posiłku. Kraków, jak przystało na stolicę Małopolski ma swoje specjały, wśród których znajdują się obwarzanek krakowski, maczanka, czy kremówka papieska. Jednak to nie wszystko, zmysł smaku mogą rozpieścić również inne smakołyki.

Potrawy krakowskie - na co się zdecydować?

Kuchnia krakowska – różnorodność na pierwszym miejscu

W kuchni krakowskiej najbardziej wyraźna jest różnorodność smaków, a odpowiedzialne za to są wpływy kultur żydowskiej, niemieckiej, austriackiej i bałkańskiej. W mieście położonym na przecięciu szlaków handlowych przyjmowano kupców z różnych stron świata. Raczyli oni mieszkańców i turystów nowymi przyprawami i potrawami. Na tej podstawie wyodrębniono własne przepisy, każda modyfikacja stała się punktem wyjścia do stworzenia własnych tradycji kulinarnych. Każdy smakosz powinien zwrócić uwagę na chleb prądnicki, dla którego charakterystyczna jest gruba, brązowa skórka i sposób wytwarzania – na zakwasie żytnim. Nazwa wypieku pochodzi od strumienia Prądnik, nad którym znajduje się wiele wiosek słynących z funkcjonowania młynów. Chleb prądnicki może zachować swoją świeżość nawet do dwóch tygodni, wszystko to za sprawą składnika w postaci ugotowanych ziemniaków. Z wypiekiem związana jest legenda, zgodnie z którą pierwszy chleb upieczony po okresie żniw, zanoszono władcy. Tradycja nie ustała nawet wówczas, gdy siedziba królów została przeniesiona do Warszawy. Kolejnym przysmakiem jest kiełbasa krakowska, do wytwarzania której wykorzystuje się wyłącznie chude mięso wieprzowe. Wśród przypraw natomiast znajdują się sól, pieprz, kolendra oraz czosnek i ziele angielskie. Gotowy przysmak można zjeść z chlebem lub sałatką, w każdej konfiguracji będzie to raj dla podniebienia.

Kaczka po krakowsku i piszinger

Wybierając się na obiad w Krakowie, w pojedynkę, w parze, czy z całą rodziną warto postawić na kaczkę po krakowsku. Danie podaje się w kawałkach, które są doskonale przyrumienione, bardzo soczyste i niezwykle smaczne. Potrawę przygotowuje się w maśle, a podawana jest najczęściej z gęstym sosem śmietanowo-grzybowym i kaszą. Na deser natomiast idealnie sprawdzi się piszinger, czyli wafle przełożone kremem czekoladowym. Smakołyk przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym, popijane kawą lub kakao smakuje wybornie. Na stronie https://krakowculture.pl/dziedziny/gastronomia/ można znaleźć wiele przykładów lokali, w których serwowane są tradycyjne dania krakowskie. Bardzo popularne są kiełbaski z Niebieskiej Nyski, które mogą być doskonałą wieczorną przekąską. Zapach unoszący się przy food trucku sprawia, że trudno się oprzeć, dodatek w postaci chrupiącej bułki to już gotowy przepis na udaną i pyszną kolację. Charakterystyczne auto można spotkać codziennie w godzinach 20:00 – 3:00, wyjątkiem są niedziele, kiedy po prostu trzeba obejść się smakiem i wybrać inny regionalny przysmak.