Co warto wiedzieć o barwnikach spożywczych?

O atrakcyjności jedzenia decyduje nie tylko jego smak, ale także wygląd. Zdecydowanie chętniej sięgamy bowiem po atrakcyjne wizualnie wypieki oraz potrawy. W celu poprawy ich aspektu wizualnego oraz koloru w przemyśle spożywczym stosowane są specjalne barwniki spożywcze. Ich zadaniem jest nadanie gotowym wypiekom estetycznego i zdrowego wyglądu, a także zapewnienie im atrakcyjnej kolorystyki.

Jakie rodzaje barwników spożywczych wyróżniamy i co warto o nich wiedzieć?

Czy barwniki spożywcze są bezpieczne dla naszego zdrowia?

Żyjemy w czasach, kiedy w produktach żywnościowych znajduje się niestety sporo sztucznych dodatków. Konserwanty i inne substancje obecne w żywności sprawiają, że częste sięganie po takie produkty może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Barwniki spożywcze także należą do często spotykanych w żywności dodatków. Warto jednak wiedzieć, że ich stosowanie w dopuszczalnych normach jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia.

Barwniki spożywcze to bowiem zarówno syntetyczne produkty, jak i w pełni naturalne dodatki pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Do naturalnych barwników spożywczych należą m. in. sok z buraków, sproszkowany szpinak oraz takie substancje, jak kurkumina, karmel czy karoten. Naturalne barwniki spożywcze są w pełni bezpieczne dla zdrowia człowieka i mogą być z powodzeniem dodawane do żywności. Syntetyczne barwniki z kolei używane w rozsądnych ilościach oraz kupowane ze sprawdzonych źródeł również nie wywierają negatywnego wpływu na nasze zdrowie.

Co warto wiedzieć o barwnikach spożywczych?

Podział barwników spożywczych

Barwniki spożywcze możemy podzielić na 4 grupy. Pierwszą z nich są wspominane powyżej barwniki spożywcze naturalne, które uzyskuje się głównie z roślin. Drugą grupę stanowią barwniki spożywcze identyczne z naturalnymi, które posiadają taki sam skład co barwniki naturalne, ale w przeciwieństwie do nich uzyskiwane są w wyniku syntezy.

Barwniki spożywcze syntetyczne organiczne to z kolei związki chemiczne o intensywnym zabarwieniu, w których skład wchodzą takie substancje, jak np. błękit brylantowy, azorubina i czerń brylantowa. Ostatnią grupą barwników spożywczych są natomiast nieorganiczne substancje barwiące, w tym tlenki żelaza, glinu, złoto, srebro i wiele innych.

Jakie barwniki spożywcze wybrać?

Barwniki spożywcze występują pod różnymi postaciami. Kupimy je zarówno w proszku, w żelach, pastach, sprayach oraz pod postacią farb spożywczych. Wybór najlepszego z nich to nie lada wyzwanie, zwłaszcza dla początkujących cukierników, których wypieki wymagają dodatku odpowiednich substancji barwiących.

Wybierając barwniki spożywcze warto wiedzieć, że żele i pasty barwią najmocniej, gdyż w swoim składzie nie zawierają wody. Jeśli zakupimy barwniki w formie proszku możemy je w prosty sposób zamienić w farbę cukierniczą dodając do barwniku alkohol. Im mniej wody dodamy do proszku tym farba spożywcza szybciej zaschnie na gotowym wypieku.

Stosowanie barwników spożywczych wymaga jednak nieco wprawy oraz doświadczenia w wyborze odpowiedniego produktu. Z tego powodu, barwniki spożywcze warto kupować w wyspecjalizowanych sklepach z akcesoriami i produktami cukierniczymi. Znaleźć w nich można nie tylko szeroki wybór sprawdzonych barwników spożywczych w atrakcyjnych cenach, ale także zasięgnąć fachowej porady odnośnie wyboru najlepszego dla nas produktu.