Jak przygotować i serwować stek z tuńczyka?

Tuńczyk jest zdrową, niskokaloryczną i w dodatku bardzo smaczną rybą, po którą warto regularnie sięgać. Doskonałym sposobem na umieszczenie w swojej diecie tuńczyka jest przygotowanie steku. Stek z tuńczyka jest bogatym źródłem białka, kwasów omega-3 oraz witaminy D. Jego spożywanie pozwala więc skutecznie uzupełnić niedobory tych składników oraz od czasu do czasu zjeść oryginalne i smaczne danie, które można z powodzeniem zaserwować całej rodzinie.

Stek z tuńczyka, czyli jakie właściwości posiada mięso tuńczyka?

Tuńczyk jest jedną z najzdrowszych ryb, którą możemy spożywać pod wieloma postaciami. Jeśli w szczególności zależy nam na czerpaniu maksimum korzyści zdrowotnych, tuńczyka warto wypróbować pod postacią steku. Stek z tuńczyka zawiera spore pokłady bardzo cennych dla naszego organizmu kwasów omega-3, których główną zaletą jest zdolność od obniżania poziomu trójglicerydów we krwi. Z tego powodu, danie to powinno regularnie gościć w diecie osób z wysokim poziomem cholesterolu we krwi.

Stek z tuńczyka jest składnikiem o stosunkowo niskiej kaloryczności – w 100 g tego produktu znajduje się bowiem zaledwie ok. 100 kcal, co zachęca do jego spożywania osobom odchudzającym się oraz dbającym o utrzymanie zgrabnej sylwetki i prawidłowej masy ciała. Dzięki wysokiej zawartości białka, stek z tuńczyka jest z kolei polecany przez lekarzy i dietetyków osobom aktywnym fizycznie, regularnie uprawiającym sport oraz wegetarianom, którzy unikają produktów mięsnych będących głównym źródłem białka.

Tuńczyk jest smaczną i delikatną w smaku rybą, która nie wymaga dużej ilości dodatków np. w postaci przypraw. Stek z tuńczyka najlepiej smakuje serwowany na gorąco, w krótkim czasie po zdjęciu z patelni, z dodatkiem kilku kropel soku ze świeżo wyciśniętej cytryny oraz kolorowym pieprzem. Do smażenia na patelni najlepiej wybierać grubsze plastry mięsa, które po obróbce cieplnej pozostaną delikatnie różowe w środku i soczyste.

Jak przygotować i serwować stek z tuńczyka?

Jak prawidłowo smażyć stek z tuńczyka na patelni?

W prawidłowym wykonaniu steku z tuńczyka bardzo istotną rolę odgrywa sposób smażenia mięsa. Do przygotowania tego dania potrzebujemy dwóch lub więcej plastrów steku oraz dodatków: kolorowego pieprzu najlepiej w ziarnach do zmielenia, szczypty soli oraz połowy świeżej, soczystej cytryny. Przed przystąpieniem do smażenia przekładamy steki na ręcznik papierowy i osuszamy je, odkładamy do delikatnego przeschnięcia na ok. 20 minut. Następnie przyprawiamy mięso solą z obu stron i przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju.

Stek z tuńczyka należy smażyć na dużym ogniu przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż mięso zetnie się mniej więcej do połowy wysokości. Czas smażenia zależy od rezultatu, jaki chcemy osiągnąć – im będzie dłuższy, tym steki będą lepiej wysmażone i mniej wilgotne w środku. Po usmażeniu odkładamy steki do lekkiego przestygnięcia, a przed podaniem do stołu posypujemy obficie kolorowym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Dokładna instrukcja przygotowania tego dania jest dostępna na stronie: https://szefsmaku.pl/stek-z-tunczyka/.