Suszone pomidory najlepiej smakują jesienią i zimą, kiedy mamy ograniczony dostęp do ich świeżych odpowiedników. Po wersję suszoną warto jednak sięgać przez cały rok, gdyż suszone pomidory są nawet zdrowsze od świeżych. Mogą je spożywać zarówno osoby szczupłe, jak i te, które chcą zrzucić parę zbędnych kilogramów. Podawane w niewielkich ilościach jako dodatek do innych potraw, suszone pomidory dostarczą wielu cennych witamin i minerałów, których aktualnie potrzebuje nasz organizm.
Suszone pomidory i ich właściwości odżywcze
Suszone pomidory są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Ich wyrazisty smak i intensywny aromat sprawiają, że stanowią wspaniały dodatek do wielu dań – na ich bazie możemy przygotować m. in. polędwiczki z suszonymi pomidorami, zdrowe sałatki, zupy oraz wiele innych domowych potraw. Suszone pomidory zawierają całe pokłady cennych witamin i składników odżywczych. Słyną w szczególności z wysokiej zawartości likopenu – silnego przeciwutleniacza, który wspomaga organizm z walce z wolnymi rodnikami. Osoby, które regularnie spożywają suszone pomidory, mogą więc liczyć na spowolnienie procesów starzenia się organizmu, działanie antynowotworowe oraz poprawę odporności.
Oprócz likopenu, suszone pomidory zawierają sporo błonnika, który świetnie reguluje procesy trawienne. W ich składzie znajdują się także minerały – żelazo, potas, sód i fosfor, których obecność pozwala uzupełnić niedobory w organizmie oraz poprawić jego codzienne funkcjonowanie. Całości dopełnia zawartość witamin A, C, E i K, które są znacznie lepiej przyswajalne w naturalnej postaci aniżeli z suplementów diety. Wchłanialność witamin dodatkowo poprawia zalewa w postaci oliwy z oliwek lub oleju, w której rozpuszczają się niektóre z witamin. Pewnym problemem może być wysoka wartość kaloryczna – 100 g suszonych pomidorów dostarcza bowiem ok. 220 kcal. Osoby na diecie powinny więc sięgać po nie od czasu do czasu, w niewielkich ilościach.
Domowe suszone pomidory – jak je przygotować?
Osoby, które lubią gotować oraz cenią sobie wysoką jakość domowych przetworów, mogą pokusić się o samodzielne przygotowanie suszonych pomidorów. Do tego celu warto wykorzystać warzywa z własnej działki, ale dobrze sprawdzą się także te kupowane w sklepie. Aby przygotować suszone pomidory, musimy wybrać odpowiednią metodę ich suszenia – w piekarniku, w suszarce do warzyw lub bezpośrednio na słońcu. Ta ostatnia opcja pozwala na uzyskanie najbardziej aromatycznych przetworów, wymaga jednak wyboru dni z dużym natężeniem słońca i nieco więcej czasu niż pozostałe.
W pierwszej kolejności dokładnie myjemy świeże, dojrzałe pomidory i kroimy je na połówki. Usuwamy pestki i układamy warzywa skórką do dołu w suszarce lub na blasze do pieczenia. Kiedy pomidory pod wpływem ciepła zaczną się delikatnie kurczyć, posypujemy je solą, ulubionymi ziołami oraz pokrojonym w drobną kostkę czosnkiem. Gotowe suszone pomidory przekładamy do słoika do ¾ jego wysokości i zalewany gorącym olejem lub oliwą z oliwek. Słoiki wekujemy i odstawiamy w chłodne miejsce. Tak przygotowane pomidory mogą mieć wiele zastosowań. Ciekawą propozycją na ich wykorzystanie w kuchni są polędwiczki z suszonymi pomidorami: https://inspirowanesmakiem.pl/poledwiczki-z-suszonymi-pomidorami/.