Czy warto jeść sushi?

Sushi to jedna z tradycyjnych japońskich potraw, która jednych zachwyca, a innych wręcz przeciwnie – zniechęca. Ci pierwsi doceniają wartości odżywcze znajdujące się w każdym rodzaju przekąski oraz małą ilość kalorii i tym samym pozytywny wpływ na samopoczucie i zdrowie. Wszystko to za sprawą pysznych dodatków w postaci owoców morza, ryżu, sosu sojowego, marynowanego imbiru, wasabi.

Czy warto jeść sushi?

Dlaczego warto jeść sushi?

Podstawą sushi jest oczywiście ryż i ryba, oba składniki są bogatym źródłem cennych witamin i mają bardzo dobrą wartość odżywczą. Panuje przekonanie, że Japończycy zawdzięczają swoją długowieczność właśnie regularnemu spożywaniu sushi, tak naprawdę ma to sens. Jak się okazuje potrawa ta ma wpływ między innymi zachowanie odporności, ponadto pomaga utrzymać w dobrej kondycji układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Ważny jest również wpływ składników zawartych sushi na utrzymanie w dobrej kondycji wzroku, kości, skóry i tarczycy. Bardzo dobrą informacją dla fanów sushi jest fakt, że sprzyja ono utrzymaniu szczupłej sylwetki, ale warunkiem jest wówczas wykorzystywanie wysokiej jakości składników. Najważniejsze są ryby, które powinny pochodzić wyłącznie z bezpiecznych łowisk, bez jakichkolwiek zanieczyszczeń. Zdecydowanie odradza się zakup gotowego sushi w supermarketach, właściwie nikt nie może mieć pewnością, co znajduje się w środku.  Czasami taki produkt ma niewiele wspólnego z prawdziwą postacią tego wyjątkowego dania. Najlepszym sposobem na pewność jest własnoręczne przyrządzenie smakołyku.

Sushi – główne zalety japońskiej kuchni

Przed skosztowaniem sushi warto dowiedzieć się, jakie korzyści można w ten sposób dać całemu organizmowi. Zawartość ryb w potrawie sprawia, że ma ona mnóstwo pożytecznych kwasów OMEGA-3. Dietetycy polecają spożywanie takiego posiłku regularnie, ponieważ pomaga utrzymać w doskonałej kondycji cały układ neurologiczny, sercowo-naczyniowy. Dla zdrowia istotne jest również utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu, a w następstwie tego zapobieganie nadciśnieniu tętniczemu. Kolejną dobrą konsekwencją dbania o dobre samopoczucie w tym zakresie jest unikanie blokowania poszczególnych naczyń krwionośnych. Do sushi dodaje się ocet ryżowy, który zasługuje na uwagę, ponieważ wykazuje naprawdę silne działanie antybakteryjne. Jest jednym z nieodłącznych składników kuchni japońskiej. Podobnie wygląda kwestia spożywania imbiru w Japonii, który w tamtejszej kuchni jest ważną i nieodłączną częścią niemal każdego posiłku. Pomaga nie tylko w odświeżeniu poszczególnych kubków smakowych, ale również poprawia ogólny poziom koncentracji, zmniejsza dolegliwości miesiączkowe oraz uporczywe bóle głowy. Powyżej wspomniano o zastosowaniu sosu sojowego w kuchni japońskiej, to kolejny ze znaków rozpoznawczych kuchni japońskiej. Sushi przed zjedzeniem jest w nim zanurzane, podbijany jest wtedy smak potrawy, a dodatkowymi walorami jest duża zawartość żelaza, białka i wpływ na usprawnienie procesów trawiennych i zwalczanie infekcji okrężnicy. Dobroczynny wpływ na samopoczucie ma także dodatek w postaci chrzanu wasabi.