Mole spożywcze – jak je zwalczyć?

Nieraz słyszeliśmy o tych małych, niepozornych stworzonkach. Żywią się one suchymi produktami, mąką, ziarnami, cukrem i kaszą. To właśnie w nich składają larwy, a szybki proce rozmnażania sprawia, że błyskawicznie mogą zanieczyścić wszystkiego suche produkty, które trzymamy w kuchni. Jak więc można sobie z nimi poradzić?

Larwy moli – czy szkodzą?

Larwy moli spożywczych rozwijają się z jaj, które zostawia samica mola spożywczego. Jest ona w stanie zostawić około 170 jaj, a te po 10 dniach obradzają w małe larwy. Produkty, w których rozwijają się larwy np. mąka, cukier, są zanieczyszczone martwymi owadami, ich odchodami i przędzą. Jednak te owady nie roznoszą chorób i u człowieka nie powodują żadnych dolegliwości układu pokarmowego.

Opróżnienie szafki

Jeśli widzimy latające mole spożywcze oraz dostrzeżemy oprzędy i nici tych owadów to znak, że nasze produkty mogą być zainfekowane. W takiej sytuacji powinniśmy dokładnie je sprawdzić. Jeśli jednak nie mamy pewności, czy jakiś produkt jest zainfekowany, czy nie, lepiej profilaktycznie się go pozbyć.

Mole spożywcze – jak je zwalczyć?

Umycie szafki

Kolejnym krokiem jest dokładne odkurzenie i umycie wszystkich szafek za pomocą ciepłej wody i mydła. Następnie należy te szafki przetrzeć octem, który skutecznie odgania mole oraz ma właściwości dezynfekujące. Skuteczne jest też wstawianie do szafki mieszanki gorącej wody i octu, a następnie pozostawienie jej w zamkniętym meblu aż do wystygnięcia. Umożliwi to pozbycie się larw i moli z każdego zakamarka szafki.

Lepiej zapobiegać niż leczyć

Zwykle myślimy o tym dopiero po pierwszym pozbyciu się moli, ale warto wiedzieć, co pomoże powstrzymać pojawianie się tych owadów. Po pierwsze, warto wypełnić szafki zapachami skutecznymi na mole spożywcze. Wśród polecanych zapachów są: mięta, anyż, goździki, wanilia, suszona lawenda i liście laurowe. Najlepszym pomysłem jest umieszczenie ich w cienkich woreczkach. Warto również zadbać o zabezpieczenie suchych pokarmów. Najlepsze do tego będą szczelne pojemniki, w których umieścimy te produkty, które mole tak chętnie atakują. W roli pojemników również dobrze sprawią się słoiki.