Najważniejszy w winie jest aromat, który podlega ocenie już na samym początku i wzbudza największy zachwyt wśród smakoszy. Nad osiągnięciem najlepsze efektu pracuje się czasami latami, odpowiedzialni za to są winemakerzy. Aby zachować wszystkie niezbędne parametry, w tym właśnie zapach wina, konieczne jest jego właściwe przechowywanie.
Tajniki przechowywania wina
Pierwszym błędem, który jest nagminnie popełniany to wkładanie wina do lodówki spożywczej. Jest to szczególnie niewskazane w przypadku win otwartych, które w następstwie zostało przykryte jedynie korkiem. Nie musi upłynąć dużo czasu, aby wszystkie typowo spożywcze zapachy zostały wchłonięte przez wino. Najlepszą alternatywą są profesjonalne winiarki, niektóre modele są nawet wyposażone w nowoczesne filtry. Są one odpowiedzialne za przechwycenie wszelkich nieprzyjemnych zapachów i jednocześnie zapobiegają gromadzeniu się pleśni na korku. Decydując się na zakup dobrej jakości trunku, warto wybrać profesjonalny sklep z winami warszawa. Zazwyczaj pracują tam osoby dobrze znające się na winach, ich doborze do okazji, serwowanych potraw i upodobań konsumentów. Taka obsługa to doskonałe źródło informacji, można dowiedzieć się na przykład tego, że białe wino powinno być przed podaniem schłodzone. Nieco wyższe temperatury serwowania są natomiast idealne dla ciężkich, czerwonych alkoholi. Wówczas wystarczą wartości do 19 stopni Celsjusza. Lepiej przyjęte jest podanie wina za mocno schłodzonego, niż zbyt ciepłego – to drugie nie powinno się zdarzyć.
Dobór kieliszków do wina
Sklep z winami Warszawa oferuje przeróżne gatunki win, najczęściej dylemat dotyczy czerwonego i białego wina, jak się okazuje nie ma żadnych logicznych uzasadnień do serwowania ich w kieliszkach różnej wielkości. Właściwy wybór kieliszków do wina to temat bardzo obszerny, z którym dobrze można zapoznać się na przykład podczas kursów, szkoleń, degustacji. Natomiast osoby zachwycające się za każdym razem aromatem trunku niemal zawsze stawiają na obszerne kieliszki, aby nie pominąć żadnej nuty zapachowej. Pożądane są także parametry takie jak: cienkie szkło, wytrzymałość i wielkość umożliwiająca swobodne mycie w zmywarce. Podczas picia wina nie powinno się trzymać kieliszka za czaszę, lecz za nóżkę, pierwszy sposób sprawia, że wszystkie parametry mogą ulegać zmianom. Chodzi między innymi o temperaturę, aromat i inne ważne cechy trunku. Wbrew pozorom degustacja wina nie polega jedynie na smakowaniu, ocenie podlegają także barwa i zapach, które mówią wiele o konkretnym gatunku alkoholu. Jeśli natomiast chodzi o dopasowanie wina do potraw, to takie informacje nierzadko znajdują się na etykiecie przyklejonej do butelki. To jeden z powodów, dla którego profesjonalny sklep z winami Warszawa powinien być regularnie odwiedzany. Drugim jest obsługa znająca dobrze wszystkie aspekty prawidłowego doboru wina pod każdym względem. Wszystko to składa się na jeden wniosek, że zakup dobrego wina jest uzależniony od wielu kwestii i wcale nie jest prosty.